lkml.org 
[lkml]   [2019]   [Jun]   [14]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
 
Messages in this thread
/
Date
From
SubjectRe: [PATCH v4 00/10] klp-convert livepatch build tooling
On Thu 2019-06-13 16:48:02, Joe Lawrence wrote:
> On 6/13/19 9:15 AM, Joe Lawrence wrote:
> > On 6/13/19 9:00 AM, Miroslav Benes wrote:
> >> Hi Joe,
> >>
> >> first, I'm sorry for the lack of response so far.
> >>
> >> Maybe you've already noticed but the selftests fail. Well, at least in
> >> my VM. When test_klp_convert1.ko is loaded, the process is killed with
> >>
> >> [ 518.041826] BUG: kernel NULL pointer dereference, address: 0000000000000000
> >> [ 518.042816] #PF: supervisor read access in kernel mode
> >> [ 518.043393] #PF: error_code(0x0000) - not-present page
> >> [ 518.043981] PGD 0 P4D 0
> >> [ 518.044185] Oops: 0000 [#1] SMP PTI
> >> [ 518.044518] CPU: 2 PID: 2255 Comm: insmod Tainted: G O K 5.1.0-klp_convert_v4-193435-g67748576637e #2
> >> [ 518.045784] Hardware name: QEMU Standard PC (i440FX + PIIX, 1996), BIOS rel-1.12.1-0-ga5cab58-prebuilt.qemu.org 04/01/2014
> >> [ 518.046940] RIP: 0010:test_klp_convert_init+0x1c/0x40 [test_klp_convert1]
> >> [ 518.047611] Code: 1b a0 48 89 c6 e9 a8 c0 f4 e0 0f 1f 40 00 0f 1f 44 00 00 53 48 c7 c7 00 30 1b a0 e8 5e 33 f6 e0 85 c0 89 c3 74 04 89 d8 5b c3 <48> 8b 35 5d ef e4 5f 48 c7 c7 28 20 1b a0 e8 75 c0 f4 e0 e8 6c ff
> >> [ 518.049779] RSP: 0018:ffffc90000f37cc8 EFLAGS: 00010246
> >> [ 518.050243] RAX: 0000000000000000 RBX: 0000000000000000 RCX: 0000000000027de0
> >> [ 518.050922] RDX: 0000000000000000 RSI: 0000000000000006 RDI: ffff88807ab54f40
> >> [ 518.051619] RBP: ffffffffa01b1080 R08: 0000000096efde7a R09: 0000000000000001
> >> [ 518.052332] R10: 0000000000000000 R11: 0000000000000000 R12: 00000000ffffffff
> >> [ 518.053012] R13: 0000000000000000 R14: ffff888078b55000 R15: ffffc90000f37ea0
> >> [ 518.053714] FS: 00007febece1fb80(0000) GS:ffff88807d400000(0000) knlGS:0000000000000000
> >> [ 518.054514] CS: 0010 DS: 0000 ES: 0000 CR0: 0000000080050033
> >> [ 518.055078] CR2: 0000000000000000 CR3: 000000007a56a000 CR4: 00000000000006e0
> >> [ 518.055818] Call Trace:
> >> [ 518.056007] do_one_initcall+0x6a/0x2da
> >> [ 518.056340] ? do_init_module+0x22/0x230
> >> [ 518.056702] ? rcu_read_lock_sched_held+0x96/0xa0
> >> [ 518.057125] ? kmem_cache_alloc_trace+0x284/0x2e0
> >> [ 518.057493] do_init_module+0x5a/0x230
> >> [ 518.057900] load_module+0x17bc/0x1f50
> >> [ 518.058214] ? __symbol_put+0x40/0x40
> >> [ 518.058499] ? vfs_read+0x12d/0x160
> >> [ 518.058766] __do_sys_finit_module+0x83/0xc0
> >> [ 518.059122] do_syscall_64+0x57/0x190
> >> [ 518.059407] entry_SYSCALL_64_after_hwframe+0x49/0xbe
> >> ...
> >>
> >> It crashes right in test_klp_convert_init() when print_*() using
> >> supposed-to-be-converted symbols are called. I'll debug it next week. Can
> >> you reproduce it too?
> >
> > Hey, thanks for the report..
> >
> > I don't recall the tests crashing, but I had put this patchset on the
> > side for a few weeks now. I'll try to fire up a VM and see what happens
> > today.
> >
>
> Hmm, I haven't been able to reproduce using my original base (Linux 5.1-rc6)
> or when rebased ontop of livepatching.git/master + 997a55f3fb6d("stacktrace: Unbreak stack_trace_save_tsk_reliable()")

I stared into the code a bit but I did not find any bug. Let's hope
that it was just some pre-vacation last minute mistake (system
inconsistency or so ;-)

Anyway, I am curious about one thing. I saw:

function __load_mod() {
local mod="$1"; shift

local msg="% modprobe $mod $*"
log "${msg%% }"
ret=$(modprobe "$mod" "$@" 2>&1)
if [[ "$ret" != "" ]]; then
die "$ret"
fi

# Wait for module in sysfs ...
loop_until '[[ -e "/sys/module/$mod" ]]' ||
die "failed to load module $mod"
}

Is the waiting for sysfs really necessary here?

Note that it is /sys/module and not /sys/kernel/livepatch/.

My understanding is that modprobe waits until the module succesfully
loaded. mod_sysfs_setup() is called before the module init callback.
Therefore the sysfs interface should be read before modprobe returns.
Do I miss something?

If it works different way then there might be some races because
mod_sysfs_setup() is called before the module is alive.

Best Regards,
Petr

\
 
 \ /
  Last update: 2019-06-14 10:34    [W:0.108 / U:1.412 seconds]
©2003-2020 Jasper Spaans|hosted at Digital Ocean and TransIP|Read the blog|Advertise on this site