lkml.org 
[lkml]   [2019]   [Dec]   [10]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
 
Messages in this thread
/
SubjectRe: [PATCH v8 00/19] Consolidate and improve NVIDIA Tegra CPUIDLE driver(s)
From
Date
10.12.2019 19:02, Dmitry Osipenko пишет:
> 10.12.2019 05:35, Michał Mirosław пишет:
>> On Tue, Dec 10, 2019 at 12:22:18AM +0300, Dmitry Osipenko wrote:
>>> 09.12.2019 19:04, Michał Mirosław пишет:
>>>> On Sun, Dec 08, 2019 at 01:56:14AM +0300, Dmitry Osipenko wrote:
>>>>> 08.12.2019 00:52, Michał Mirosław пишет:
>>>>>> On Tue, Dec 03, 2019 at 03:40:57AM +0300, Dmitry Osipenko wrote:
>>>>>>> Hello,
>>>>>>>
>>>>>>> This series does the following:
>>>>>>>
>>>>>>> 1. Unifies Tegra20/30/114 drivers into a single driver and moves it out
>>>>>>> into common drivers/cpuidle/ directory.
>>>>>>>
>>>>>>> 2. Enables CPU cluster power-down idling state on Tegra30.
>>>>>>>
>>>>>>> In the end there is a quite nice clean up of the Tegra CPUIDLE drivers
>>>>>>> and of the Tegra's arch code in general. Please review, thanks!
>>>>>>
>>>>>> I did a quick smoke test for this series on top of Linus' master:
>>>>>> - rebuilding with the patches applied, CONFIG_ARM_TEGRA_CPUIDLE=n - works
>>>>>> - building with CONFIG_ARM_TEGRA_CPUIDLE=y - doesn't boot
>>>>>>
>>>>>> The hang is somewhere early in the boot process, before simplefb can
>>>>>> take the console and show any logs. If I get BOOTFB to work again I might
>>>>>> be able to get some more info.
>>>>>
>>>>> Thank you very much for trying these patches!
>>>>>
>>>>> Could you please try to make ARM_TEGRA_CPUIDLE "tristate" in the Kconfig
>>>>> and compile it as a loadable module? That way you'll get framebuffer
>>>>> shown before the hang happens.
>>>>>
>>>>> Does LP2 suspend/resume work for you? There should be
>>>>> "nvidia,suspend-mode = <2>" in the PMC's node of device-tree.
>>>>
>>>> Not at the moment. I also tried suspend-mode = <1> and <0>, but it
>>>> made no difference.
>>>
>>> If LP2 doesn't work, then it explains why you're getting the hang.
>>>
>>> Are you using TF300T for the testing? I'm recalling that LP2 worked for
>>> you sometime ago on TF300T, maybe some offending change was introduced
>>> since then. Could you please try to do the git bisection or at least
>>> find out what is the last good kernel version?
>>>
>>> I rebased this series on a recent linux-next and you could find the
>>> rebased patches here [1].
>>>
>>> [1] https://github.com/grate-driver/linux/commits/master
>>>
>>> With [1] you should be able to remove "nvidia,suspend-mode" property
>>> from the device-tree to get cpuidle working with the disabled CC6 state
>>> (LP2). Could you please check that at least disabled CC6 works for you?
>>
>> I tested suspend with your tree merged, but CONFIG_TEGRA_CPUIDLE=n. LP2
>> seems to work [1]. The same tree with CONFIG_TEGRA_CPUIDLE=y doesn't
>> boot. I'll try comparing DTs, but other than that I'm blocked on BOOTFB now.
>
> That's an interesting result.
>
>> [1] rtcwake -s 3 -d /dev/rtc0 -v -m mem
>>
>> (...)
>> [ 2710.157919] PM: suspend entry (deep)
>> [ 2710.161205] Filesystems sync: 0.000 seconds
>> [ 2710.176677] Freezing user space processes ... (elapsed 0.001 seconds) done.
>> [ 2710.178342] OOM killer disabled.
>> [ 2710.178527] Freezing remaining freezable tasks ... (elapsed 0.001 seconds) done.
>> [ 2710.347871] Disabling non-boot CPUs ...
>> [ 2710.349160] IRQ 18: no longer affine to CPU1
>> [ 2710.352499] IRQ 19: no longer affine to CPU2
>> [ 2710.370059] IRQ 20: no longer affine to CPU3
>> [ 2710.371284] Entering suspend state LP2
>> [ 2710.371556] Enabling non-boot CPUs ...
>> [ 2710.373157] CPU1 is up
>> [ 2710.374598] CPU2 is up
>> [ 2710.375996] CPU3 is up
>> [ 2710.462876] OOM killer enabled.
>> [ 2710.463018] Restarting tasks ...
>> [ 2710.463880] tegra-devfreq 6000c800.actmon: Failed to get emc clock
>> [ 2710.464509] done.
>> [ 2710.552824] asus-ec 1-0015: model : ASUS-TF201-PAD
>> [ 2710.558345] asus-ec 1-0015: FW version : PAD-EC20T-0216
>> [ 2710.562942] asus-ec 1-0015: Config format : ECFG-0001
>> [ 2710.567651] asus-ec 1-0015: HW version : TF201-PAD-SKU1
>> [ 2710.572488] asus-ec 1-0015: EC FW behaviour: susb on when system wakeup
>> [ 2710.769796] atkbd serio1: no of_node; not parsing pinctrl DT
>> [ 2710.835629] asus-ec 5-0019: model : ASUS-TF201-DOCK
>> [ 2710.838686] asus-ec 5-0019: FW version : DOCK-EC20N-0207
>> [ 2710.841865] asus-ec 5-0019: Config format : ECFG-0001
>> [ 2710.844271] asus-ec 5-0019: HW version : PCBA-SKU-2
>> [ 2710.847950] asus-ec 5-0019: EC FW behaviour: susb on when receive ec_req
>> [ 2711.040935] PM: suspend exit
>>
>
> Could you please try this change on top of recent grate-linux (it should
> allow display to light up before the hang):
>
> diff --git a/drivers/cpuidle/cpuidle-tegra.c
> b/drivers/cpuidle/cpuidle-tegra.c
> index db9ccba5a74c..21317b4e16c1 100644
> --- a/drivers/cpuidle/cpuidle-tegra.c
> +++ b/drivers/cpuidle/cpuidle-tegra.c
> @@ -22,6 +22,7 @@
> #include <linux/ktime.h>
> #include <linux/platform_device.h>
> #include <linux/types.h>
> +#include <linux/workqueue.h>
>
> #include <linux/clk/tegra.h>
> #include <linux/firmware/trusted_foundations.h>
> @@ -332,7 +333,7 @@ static void tegra_cpuidle_setup_tegra114_c7_state(void)
> s->exit_latency = 500;
> }
>
> -static int tegra_cpuidle_probe(struct platform_device *pdev)
> +static void tegra_cpuidle_probe_work(struct work_struct *work)
> {
> /* LP2 could be disabled in device-tree */
> if (tegra_pmc_get_suspend_mode() < TEGRA_SUSPEND_LP2)
> @@ -372,10 +373,18 @@ static int tegra_cpuidle_probe(struct
> platform_device *pdev)
> break;
>
> default:
> - return -EINVAL;
> + return;
> }
>
> - return cpuidle_register(&tegra_idle_driver, cpu_possible_mask);
> + cpuidle_register(&tegra_idle_driver, cpu_possible_mask);
> +}
> +
> +static DECLARE_DELAYED_WORK(delayed_probe, tegra_cpuidle_probe_work);
> +
> +static int tegra_cpuidle_probe(struct platform_device *pdev)
> +{
> + schedule_delayed_work(&delayed_probe, 5 * HZ);
> + return 0;
> }
>
> static struct platform_driver tegra_cpuidle_driver = {
>

Also, do you have CONFIG_ARM_TEGRA20_CPUFREQ=y? Please try to disable it
if it's enabled and if you enabled CPU OPPs in the device-tree.

\
 
 \ /
  Last update: 2019-12-10 17:22    [W:0.053 / U:3.624 seconds]
©2003-2020 Jasper Spaans|hosted at Digital Ocean and TransIP|Read the blog|Advertise on this site