lkml.org 
[lkml]   [2019]   [Jan]   [1]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
 
Messages in this thread
/
SubjectRe: tpm_tis TPM2.0 not detected on cold boot
From
Date
On Tue, 2019-01-01 at 11:38 -0500, Mimi Zohar wrote:
> On Tue, 2019-01-01 at 17:15 +0100, Michael Niewöhner wrote:
> > On Mon, 2018-12-31 at 16:17 -0500, Mimi Zohar wrote:
> > > On Sun, 2018-12-30 at 14:22 +0100, Michael Niewöhner wrote:
> > >
> > > > > difference is that on a cold boot, the TPM takes longer to initialize.
> > > >
> > > > Well, as I said. Waiting for 10, 20 or even 60 seconds in the boot
> > > > manager
> > > > does
> > > > not solve the problem. So the problem is NOT that the TPM takes longer
> > > > to
> > > > initialize. Even adding a delay of 20 seconds before TPM init does not
> > > > solve
> > > > that while that should be more than enough time.
> > >
> > > The purpose of commenting out the TPM2 selftest was to minimize the
> > > TPM initialization delay, so that the TPM is ready before IMA. After
> > > James' patch that wasn't needed anymore.
> > >
> > > Looking back at this thread, I see you're using systemd-boot, not
> > > grub2. When you commented out the systemd-boot timeout, IMA found the
> > > TPM. The question is why isn't the TPM ready with the timeout before
> > > IMA (like above)? Has systemd-boot done the selftest?
> >
> > I am not sure wether systemd-boot touches TPM at all but I get the same
> > behaviour with syslinux-efi.
>
> From looking at the source code, it depends on whether systemd was
> compiled with ENABLE_TPM enabled(eg. src/boot/efi/boot.c,
> src/boot/efi/measure.c, src/boot/efi/stub.c).

Debian build it with TPM enabled. I just checked syslinux-efi which does not do
anything TPM-related.

>
> Mimi
>


\
 
 \ /
  Last update: 2019-01-01 17:49    [W:0.060 / U:0.076 seconds]
©2003-2020 Jasper Spaans|hosted at Digital Ocean and TransIP|Read the blog|Advertise on this site