lkml.org 
[lkml]   [2018]   [Aug]   [6]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
 
Messages in this thread
/
Date
From
SubjectRe: [PATCH v12 0/3] tracing: Centralize preemptirq tracepoints and unify their usage
On Sun, 5 Aug 2018 09:46:56 -0700
Joel Fernandes <joelaf@google.com> wrote:

> Hi Masami,
>
> On Fri, Aug 3, 2018 at 9:51 PM, Joel Fernandes <joelaf@google.com> wrote:
> [...]
> >> On Thu, 2 Aug 2018 19:57:09 -0700
> >> Joel Fernandes <joelaf@google.com> wrote:
> >>
> >>> Hi Masami,
> >>>
> >>> On Thu, Aug 2, 2018 at 7:55 AM, Masami Hiramatsu <mhiramat@kernel.org> wrote:
> >>> > Hi Joel,
> >>> >
> >>> > I found this caused several issues when testing ftrace.
> >>> >
> >>> > #1) ftrace boottest (FTRACE_STARTUP_TEST) fails
> >>>
> >>> This sadly appears to be a real issue. The startup test for
> >>> "preemptirqsoff" tracer fails, however it passes for only preemptoff
> >>> or only irqsoff. I tested only the last 2 tracers, not the first one,
> >>> that's why I didn't catch it. I need to debug this more.
>
> I figured out this one too. Its because I need to account for
> preempt_count() in tracer_hardirqs_off since the tracer probe is now
> called with an additional level of preempt disabled from the
> tracepoint code. Without that accounting, stop_critical_timings may
> not be called causing an empty trace buffer. That should be easy to
> fix, I'm on vacation though and back on 13th so can most likely look
> at it only then (the week after the next).

Nice! Thank you for identifying the root cause!
BTW, I'm also on vacation this week :)

> >>> > #2) mmiotrace reports "IRQs not enabled as expected" error
> >>> > #3) lock subsystem event boottest causes "IRQs not disabled as expected" error (sometimes)
>
> The only thing left to figure out is #3 ("lock subsystem event
> boottest"). Could you let me know how to run this test?

The #3 is not always reproducible, I just enabled these 2 configs

CONFIG_FTRACE_STARTUP_TEST=y and CONFIG_EVENT_TRACE_TEST_SYSCALLS=y

and boot on Qemu. I have seen this issue about 10% of system boot.

Thank you,


--
Masami Hiramatsu <mhiramat@kernel.org>

\
 
 \ /
  Last update: 2018-08-06 04:09    [W:0.106 / U:2.708 seconds]
©2003-2020 Jasper Spaans|hosted at Digital Ocean and TransIP|Read the blog|Advertise on this site