lkml.org 
[lkml]   [2018]   [Jun]   [14]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
 
Messages in this thread
/
Date
From
SubjectRe: [PATCH v4 1/5] sched/topology: Add check to backup comment about hotplug lock
On Thu, 14 Jun 2018 15:42:34 +0200
Juri Lelli <juri.lelli@redhat.com> wrote:

> On 14/06/18 09:33, Steven Rostedt wrote:
> > On Wed, 13 Jun 2018 14:17:07 +0200
> > Juri Lelli <juri.lelli@redhat.com> wrote:
> >
> > > From: Mathieu Poirier <mathieu.poirier@linaro.org>
> > >
> > > The comment above function partition_sched_domains() clearly state that
> > > the cpu_hotplug_lock should be held but doesn't mandate one to abide to
> > > it.
> > >
> > > Add an explicit check backing that comment, so to make it impossible
> > > for anyone to miss the requirement.
> > >
> > > Suggested-by: Juri Lelli <juri.lelli@redhat.com>
> > > Signed-off-by: Mathieu Poirier <mathieu.poirier@linaro.org>
> > > [modified changelog]
> > > Signed-off-by: Juri Lelli <juri.lelli@redhat.com>
> >
> > Reviewed-by: Steven Rostedt (VMware) <rostedt@goodmis.org>
> >
> > -- Steve
> >
> > > ---
> > > kernel/sched/topology.c | 1 +
> > > 1 file changed, 1 insertion(+)
> > >
> > > diff --git a/kernel/sched/topology.c b/kernel/sched/topology.c
> > > index 61a1125c1ae4..96eee22fafe8 100644
> > > --- a/kernel/sched/topology.c
> > > +++ b/kernel/sched/topology.c
> > > @@ -1858,6 +1858,7 @@ void partition_sched_domains(int ndoms_new, cpumask_var_t doms_new[],
> > > int i, j, n;
> > > int new_topology;
> > >
> > > + lockdep_assert_cpus_held();
> > > mutex_lock(&sched_domains_mutex);
> > >
> > > /* Always unregister in case we don't destroy any domains: */
>
> Thanks for reviewing Steve. I thought this should be fine (also looking
> at the comment before the function), but then got this from 0day
>
> [ 2.206129] .................................... done.
> [ 2.206662] Using IPI No-Shortcut mode
> [ 2.207084] sched_clock: Marking stable (2200014216, 0)->(2435550722, -235536506)
> [ 2.208792] registered taskstats version 1
> [ 2.209251] page_owner is disabled
> [ 2.290164] WARNING: CPU: 0 PID: 13 at kernel/cpu.c:311 lockdep_assert_cpus_held+0x22/0x26
> [ 2.291253] Modules linked in:
> [ 2.291589] CPU: 0 PID: 13 Comm: cpuhp/0 Not tainted 4.17.0-rc6-00217-gebf44b4 #2
> [ 2.292367] EIP: lockdep_assert_cpus_held+0x22/0x26
> [ 2.292882] EFLAGS: 00210246 CPU: 0
> [ 2.293255] EAX: 00000000 EBX: 00000000 ECX: c1b1fd98 EDX: 00200286
> [ 2.293915] ESI: 00000000 EDI: c1b1fcb4 EBP: dd8a3e60 ESP: dd8a3e60
> [ 2.294578] DS: 007b ES: 007b FS: 00d8 GS: 00e0 SS: 0068
> [ 2.295128] CR0: 80050033 CR2: 00000000 CR3: 01c9d000 CR4: 000006d0
> [ 2.295770] DR0: 00000000 DR1: 00000000 DR2: 00000000 DR3: 00000000
> [ 2.296409] DR6: fffe0ff0 DR7: 00000400
> [ 2.296802] Call Trace:
> [ 2.297066] partition_sched_domains+0x1b/0x29f
> [ 2.297557] ? dl_cpu_busy+0x1b5/0x1c6
> [ 2.297955] sched_cpu_deactivate+0x8b/0xb6
> [ 2.298403] ? call_rcu_bh+0x17/0x17
> [ 2.298786] ? call_rcu_bh+0x17/0x17
> [ 2.299170] ? rcu_read_lock_bh_held+0x55/0x55
> [ 2.299648] ? sched_cpu_activate+0xcc/0xcc
> [ 2.300076] cpuhp_invoke_callback+0x19d/0x978
> [ 2.300537] cpuhp_thread_fun+0x125/0x16b
> [ 2.300949] smpboot_thread_fn+0x192/0x1a6
> [ 2.301377] kthread+0xfc/0x101
> [ 2.301703] ? sort_range+0x1d/0x1d
> [ 2.302062] ? kthread_flush_work_fn+0x12/0x12
> [ 2.302524] ret_from_fork+0x2e/0x40
> [ 2.302891] Code: ff 83 c4 10 5b 5e 5f 5d c3 55 89 e5 e8 ca dc fe ff 83 3d 20 bc b4 c1 00 74 13 83 ca ff b8 98 fd b1 c1 e8 e2 4b 04 00 85 c0 75 02 <0f> 0b 5d c3 55 89 e5 56 53 e8 a2 dc fe ff 89 c6 3b 05 8c 40 bd
> [ 2.304975] irq event stamp: 308
> [ 2.305335] hardirqs last enabled at (307): [<c179d83c>] _raw_spin_unlock_irqrestore+0x4a/0x68
> [ 2.306195] hardirqs last disabled at (308): [<c179ed38>] common_exception+0x46/0x6e
> [ 2.306969] softirqs last enabled at (0): [<c10448e6>] copy_process+0x582/0x16c5
> [ 2.307720] softirqs last disabled at (0): [<00000000>] (null)
> [ 2.308328] ---[ end trace 7197acb79221f1b9 ]---
>
> Guess early boot is "special"? :-/

I'm guessing the comment is wrong. I just added the first three patches
and was going to try to trigger the first "bug" I had before. Let me
check if I have lockdep enabled and see if I see the same thing.

-- Steve

\
 
 \ /
  Last update: 2018-06-14 15:48    [W:0.052 / U:8.752 seconds]
©2003-2020 Jasper Spaans|hosted at Digital Ocean and TransIP|Read the blog|Advertise on this site