lkml.org 
[lkml]   [2018]   [Apr]   [5]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
 
Messages in this thread
    /
    SubjectRe: regression: twl4030 audio/clock stopped working in v4.16
    From
    Date
    Hi Peter,

    > Am 05.04.2018 um 13:05 schrieb Peter Ujfalusi <peter.ujfalusi@ti.com>:
    >
    > Nikolaus,
    >
    > can you CC me also, I have almost missed this...

    Ah, good. Thanks for quick response! I was just starting to setup git bisect...

    >
    > On 2018-04-04 21:29, H. Nikolaus Schaller wrote:
    >> Hi Peter,
    >> I just noticed a problem in v4.16 kernels with twl4030 audio and vibra driver no longer working.
    >>
    >> Tracing it back shows that it already did appear in v4.16-rc1 and wasn't fixed up to v4.16.0.
    >> Kernel v4.15.9 (the latest one where I have a binary) works.
    >
    > v4.16 works just fine on beagle-xm (including audio), omap2plus_defconfig.
    >
    >> The symptoms are:
    >>
    >> [ 1.557342] twl4030-audio 48070000.i2c:twl@48:audio: Invalid audio_mclk
    >> [ 1.564788] twl4030-audio: probe of 48070000.i2c:twl@48:audio failed with error -22
    >> [ 1.839141] TWL4030: HFCLK is not configured
    >
    > Hrm, the order looks a bit weird, it should be
    > TWL4030: HFCLK is not configured
    > twl4030-audio 48070000.i2c:twl@48:audio: Invalid audio_mclk
    > twl4030-audio: probe of 48070000.i2c:twl@48:audio failed with error -22

    Indeed, but I see it is as listed:

    root@letux:~# dmesg|fgrep -i twl4030
    [ 1.787200] twl4030_reg 48070000.i2c:twl@48:regulator-vmmc2: can't register VMMC2, -22
    [ 1.795745] twl4030_reg: probe of 48070000.i2c:twl@48:regulator-vmmc2 failed with error -22
    [ 1.840789] TWL4030: HFCLK is not configured
    [ 1.845977] twl4030-audio 48070000.i2c:twl@48:audio: Invalid audio_mclk
    [ 1.852935] twl4030-audio: probe of 48070000.i2c:twl@48:audio failed with error -22
    [ 6.764160] twl4030_madc 48070000.i2c:twl@48:madc: 48070000.i2c:twl@48:madc supply vusb3v1 not found, using dummy regulator
    [ 6.872253] input: twl4030_pwrbutton as /devices/platform/68000000.ocp/48070000.i2c/i2c-0/0-0048/48070000.i2c:twl@48:pwrbutton/input/input2
    [ 6.997192] twl4030_gpio twl4030-gpio: can't dispatch IRQs from modules
    [ 7.120666] twl4030_usb 48070000.i2c:twl@48:twl4030-usb: Initialized TWL4030 USB module
    [ 8.176147] omap-twl4030 sound: ASoC: CODEC DAI twl4030-hifi not registered
    [ 8.183441] omap-twl4030 sound: devm_snd_soc_register_card() failed: -517
    [ 8.267120] omap-twl4030 sound: ASoC: CODEC DAI twl4030-hifi not registered
    [ 8.280975] omap-twl4030 sound: devm_snd_soc_register_card() failed: -517
    [ 8.388366] omap-twl4030 sound: ASoC: CODEC DAI twl4030-hifi not registered
    [ 8.404113] omap-twl4030 sound: devm_snd_soc_register_card() failed: -517
    [ 9.250274] omap-twl4030 sound: ASoC: CODEC DAI twl4030-hifi not registered
    [ 9.264312] omap-twl4030 sound: devm_snd_soc_register_card() failed: -517
    [ 9.653381] omap-twl4030 sound: ASoC: CODEC DAI twl4030-hifi not registered
    [ 9.664123] omap-twl4030 sound: devm_snd_soc_register_card() failed: -517
    root@letux:~#

    >
    > In twl4030_audio_probe() we try to get the HFCLK rate via
    > twl_get_hfclk_rate(), which is reading it with:
    > twl_i2c_read_u8(TWL_MODULE_PM_MASTER, &ctrl, R_CFG_BOOT);
    >
    >> Those are not visible in v4.15.9. And I am not aware of any changes to the gta04 device tree.
    >>
    >> Do you know about this issue and a fix, before I start to bisect?
    >
    > The CFG_BOOT register of twl4030 is not configured correctly for some
    > reason?
    > The TRM of twl4030 states that the SW should program the HFCLK_FREQ
    > during boot sequence.
    >
    > If it is not done, MDAC and USB should not work either. And all sorts of
    > other issues might happen.

    Well, USB works for me... Strange.

    >
    > So the boot loader is not configuring the HFCLK_FREQ, for me it does as
    > I have this line in the kernel log:
    > [ 1.472503] Skipping twl internal clock init and using bootloader
    > value (unknown osc rate)

    root@letux:~# dmesg|fgrep -i Skipping
    [ 1.691619] Skipping twl internal clock init and using bootloader value (unknown osc rate)
    root@letux:~#

    So I can see this as well.

    >
    > In DT the twl should have the fck clock to not depend on the bootloader
    > for the HFCLK_FREQ settings.

    I am not even modifying the bootloader when trying v4.15 and v4.16. I just
    swap uImage and kernel modules...

    The interesting question is why it did work before (for years) and stopped with v4.16-rc1.

    > We do not have that for beagle-xm for sure.

    I have tried your new patches:

    * first patch alone shows no change

    root@letux:~# dmesg|fgrep -i twl4030
    [ 1.787322] twl4030_reg 48070000.i2c:twl@48:regulator-vmmc2: can't register VMMC2, -22
    [ 1.795867] twl4030_reg: probe of 48070000.i2c:twl@48:regulator-vmmc2 failed with error -22
    [ 1.834228] TWL4030: HFCLK is not configured
    [ 1.838714] twl4030-audio 48070000.i2c:twl@48:audio: Invalid audio_mclk
    [ 1.846313] twl4030-audio: probe of 48070000.i2c:twl@48:audio failed with error -22
    [ 6.700225] twl4030_madc 48070000.i2c:twl@48:madc: 48070000.i2c:twl@48:madc supply vusb3v1 not found, using dummy regulator
    [ 6.786651] input: twl4030_pwrbutton as /devices/platform/68000000.ocp/48070000.i2c/i2c-0/0-0048/48070000.i2c:twl@48:pwrbutton/input/input2
    [ 6.891265] twl4030_gpio twl4030-gpio: can't dispatch IRQs from modules
    [ 7.039764] twl4030_usb 48070000.i2c:twl@48:twl4030-usb: Initialized TWL4030 USB module
    [ 8.097137] Modules linked in: snd_soc_gtm601(+) pwm_omap_dmtimer(+) connector_analog_tv(+) generic_adc_battery(+) pwm_bl(+) extcon_gpio omap3_isp(+) bq27xxx_battery_hdq bq27xxx_battery videobuf2_dma_contig videobuf2_memops videobuf2_v4l2 videobuf2_common omap_hdq omap2430 snd_soc_omap_mcbsp snd_soc_omap snd_pcm_dmaengine ov9655 itg3200 v4l2_fwnode v4l2_common bmp280_i2c bmp280 at24 videodev hmc5843_i2c leds_tca6507 hmc5843_core bma180 tsc2007 lis3lv02d_i2c industrialio_triggered_buffer phy_twl4030_usb lis3lv02d kfifo_buf media input_polldev gpio_twl4030 musb_hdrc twl4030_pwrbutton twl4030_charger twl4030_madc w2sg0004 industrialio ehci_omap w2cbw003_bluetooth omapdss omapdss_base cec
    [ 8.609954] omap-twl4030 sound: ASoC: CODEC DAI twl4030-hifi not registered
    [ 8.655273] omap-twl4030 sound: devm_snd_soc_register_card() failed: -517
    root@letux:~# dmesg|fgrep -i Skipping
    [ 1.691162] Skipping twl internal clock init and using bootloader value (unknown osc rate)
    root@letux:~#

    * porting the second patch to omap3-gta04.dtsi solved the problem (vibra and audio is working again):

    root@letux:~# dmesg|fgrep -i twl4030
    [ 1.777770] twl4030_reg 48070000.i2c:twl@48:regulator-vmmc2: can't register VMMC2, -22
    [ 1.786315] twl4030_reg: probe of 48070000.i2c:twl@48:regulator-vmmc2 failed with error -22
    [ 6.704376] twl4030_madc 48070000.i2c:twl@48:madc: 48070000.i2c:twl@48:madc supply vusb3v1 not found, using dummy regulator
    [ 6.755828] input: twl4030:vibrator as /devices/platform/68000000.ocp/48070000.i2c/i2c-0/0-0048/48070000.i2c:twl@48:audio/twl4030-vibra/input/input2
    [ 6.835510] input: twl4030_pwrbutton as /devices/platform/68000000.ocp/48070000.i2c/i2c-0/0-0048/48070000.i2c:twl@48:pwrbutton/input/input3
    [ 6.933776] twl4030_gpio twl4030-gpio: can't dispatch IRQs from modules
    [ 7.115386] twl4030_usb 48070000.i2c:twl@48:twl4030-usb: Initialized TWL4030 USB module
    [ 8.364807] omap-twl4030 sound: twl4030-hifi <-> 49022000.mcbsp mapping ok
    root@letux:~# dmesg|fgrep -i Skipping
    root@letux:~#

    I assume that we need a similar patch for the OpenPandora as well and prepare&submit both.

    BR and thanks,
    Nikolaus

    \
     
     \ /
      Last update: 2018-04-05 16:45    [W:2.081 / U:1.844 seconds]
    ©2003-2020 Jasper Spaans|hosted at Digital Ocean and TransIP|Read the blog|Advertise on this site