lkml.org 
[lkml]   [2017]   [Dec]   [17]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
 
Messages in this thread
/
Date
From
SubjectRe: pxa3xx_nand times out in 4.14 with JFFS2
Hi Willy,

On Sun, 17 Dec 2017 13:05:03 +0100
Willy Tarreau <w@1wt.eu> wrote:

> Hello,
>
> I recently bought a Linksys WRT1900ACS which hosts an Armada 385 and a
> NAND flash. While I could get OpenWRT to work flawlessly on it using
> kernel 4.4, mainline 4.14.6 fails with a lot of such messages :
>
> pxa3xx-nand f10d0000.flash: Wait time out!!!
>
> Looking a bit closer, I found that it was triggered by my boot scripts
> detecting the JFFS2 signature (0x1985) and trying to mount mtdblock5. But
> under openwrt's kernel this partition mounts pretty fine.
>
> I tried to read both /dev/mtd5 and /dev/mtdblock5 it using cat then dd
> and got no issue either, so it seems that JFFS2 triggers a specific
> operation causing the flash (or driver) to fail. By the way, here's the
> device identification :
>
> [ 0.638155] pxa3xx-nand f10d0000.flash: This platform can't do DMA on this device
> [ 0.644661] nand: device found, Manufacturer ID: 0x01, Chip ID: 0xf1
> [ 0.649732] nand: AMD/Spansion S34ML01G2
> [ 0.652369] nand: 128 MiB, SLC, erase size: 128 KiB, page size: 2048, OOB size: 64
> [ 0.658662] pxa3xx-nand f10d0000.flash: ECC strength 16, ECC step size 2048
>
> I found a few threads on the net where people were changing the timeout
> in the driver, and OpenWRT has this larger timeout, so naturally I thought
> it was the way to fix it and I tried, but surprizingly nothing changed at
> all.
>
> I found a long troubleshooting session in the list's archives where
> CONFIG_PREEMPT had to be enabled to work around the problem here :
>
> https://patchwork.ozlabs.org/patch/566837/
>
> So I tried to enable it as well but it didn't change anything for me.
>
> I enabled Robert's readl/writel debug traces and have added some messages
> at the entrance and exit of every single function in the driver to try to
> spot a bit more of it. I've placed the traces there :
>
> http://1wt.eu/wrt1900acs/
>
> (Please note that the config above doesn't have PREEMPT enabled but it
> matches the kernel used to produce the dumps there). Also you'll notice
> in the config that I added the out-of-tree mwlwifi driver; I did it late
> in the evening after I spent my whole day trying to fix the NAND issue,
> so it's irrelevant. However if some prefer that I re-run traces without
> it I will.
>
> I purposely split the trace in two steps : one before trying to mount the
> JFFS2 fs, and the second one during and after the mount attempt. I also
> took another trace with JFFS2 debuging enabled in case that helps.
>
> I noticed that timeouts always occur after such a sequence :
>
> > pxa3xx_nand_irq:845
> pxa3xx-nand f10d0000.flash: pxa3xx_nand_irq():854 nand_readl(0x0014) = 0x2
> < pxa3xx_nand_irq:932
> < pxa3xx_nand_irq:933
> > pxa3xx_nand_irq_thread:829
> > handle_data_pio:728
> > drain_fifo:693
> < drain_fifo:723
> > drain_fifo:693
> < drain_fifo:723
> < handle_data_pio:761
> pxa3xx-nand f10d0000.flash: pxa3xx_nand_irq_thread():833 nand_writel(0x6, 0x0014)
> < pxa3xx_nand_irq_thread:835
>
> So in short we enter pxa3xx_nand_irq, read register 0x0014 and find 2,
> then later we enter pxa3xx_nand_irq_thread(), handle_data_pio(), leave
> it, and issue a nand_writel() to register 0x0014 and leave
> pxa3xx_nand_irq_thread(). And at this point we wait till the timeout
> strikes (apparently the CHIP_DELAY_TIMEOUT since I'm observing 2 seconds
> and that's what it's set to).
>
> Interestingly, this morning I left the machine hung like this and came
> back 20 minutes later to find that mtdblock5 had finally been successfully
> mounted (1322 seconds later precisely). I don't know if something suddenly
> decided to work, or if an operation is performed 650 times and waits for
> this 2 second timeout for each operation. I've left it running again to
> see if it happens again.
>
> I have not tested 4.15-rc3 on it yet, though the only change to the
> driver is irrelevant to this issue. I also didn't go back to older
> kernels as I'm not sure when this machine was supposed to start to be
> supported (the DTS came in 4.12 but given that people started to complain
> about the timeout in openwrt's 4.4, it's not clear).
>
> At this point I'm out of ideas so if anyone wants me to test specific
> config options to report more info, or to test patches, they're welcome!
> There's no emergency for me to get this machine to work properly, it's
> expected to replace my current one, but only once it works, so in the
> mean time it's more of a development platform lying on my desk :-)

You should have a look at this thread [1], and in case you don't want
to read everything, you can just test the solution proposed here [2].

[1]http://linux-mtd.infradead.narkive.com/Rd5UaRPO/bug-pxa3xx-wait-time-out-when-scanning-for-bb
[2]http://patchwork.ozlabs.org/patch/847411/

\
 
 \ /
  Last update: 2017-12-17 13:34    [W:0.054 / U:2.612 seconds]
©2003-2020 Jasper Spaans|hosted at Digital Ocean and TransIP|Read the blog|Advertise on this site