lkml.org 
[lkml]   [2017]   [Nov]   [16]   [last100]   RSS Feed
Views: [wrap][no wrap]   [headers]  [forward] 
 
Messages in this thread
/
From
Date
SubjectRe: [PATCH] [RFT] drm: adv7511/33: fix adv7511_cec_init() failure handling
On Thu, Nov 16, 2017 at 1:50 PM, John Stultz <john.stultz@linaro.org> wrote:
> On Wed, Nov 15, 2017 at 4:37 AM, Arnd Bergmann <arnd@arndb.de> wrote:
>> An otherwise correct cleanup patch from Dan Carpenter turned a broken
>> failure handling from a feature patch by Hans Verkuil into a kernel
>> Oops, so bisection points to commit 7af35b0addbc ("drm/kirin: Checking
>> for IS_ERR() instead of NULL") rather than 3b1b975003e4 ("drm:
>> adv7511/33: add HDMI CEC support").
>>
>> I've managed to piece together several partial problems, though
>> I'm still struggling with the bigger picture:
>>
>> adv7511_probe() registers a drm_bridge structure that was allocated
>> with devm_kzalloc(). It calls adv7511_cec_init(), which fails for an
>> unknown reason, which in turn triggers the registered structure to be
>> removed.
>>
>> Elsewhere, kirin_drm_platform_probe() gets called, which calls
>> of_graph_get_remote_node(), and that returns NULL. Before Dan's
>> patch we would go on with a NULL pointer here and register that,
>> now kirin_drm_platform_probe() fails with -ENODEV.
>>
>> In a third driver, dsi_parse_dt() calls drm_of_find_panel_or_bridge(),
>> which after not finding a panel goes on to call of_drm_find_bridge(),
>> and that crashes due to the earlier list corruption.
>>
>> This addresses the first issue by making sure that adv7511_probe()
>> does not leave behind any corrupted list entries. This should
>> get the system back to boot but needs testing. From my understanding,
>> there is at least one more bug that needs to be resolved to actually
>> get everything to work again.
>
> So I've started hitting the issue this patch tries to address (now
> that the related code landed in Linus' tree). The only issue is that
> with this fix, I don't see graphics initializing properly, so I
> suspect something is still wrong with the error handling (though what
> exactly I'm not sure).

So this seems to only happen when CONFIG_DRM_I2C_ADV7511_CEC is
enabled. If it is on, I don't get any graphics, but if its disabled
graphics works.

Tying this with Arnd's patch, I'm guessing adv7511_cec_init() is
failing, but it seems like instead of just disabling the CEC feature,
we're failing to load the driver entirely.

Maybe should the logic be something like:
#ifdef CONFIG_DRM_I2C_ADV7511_CEC
ret = adv7511_cec_init(dev, adv7511, offset);
if (ret)
#endif
regmap_write(adv7511->regmap, ADV7511_REG_CEC_CTRL + offset,
ADV7511_CEC_CTRL_POWER_DOWN);

?
thanks
-john
\
 
 \ /
  Last update: 2017-11-17 17:18    [W:0.143 / U:6.912 seconds]
©2003-2020 Jasper Spaans|hosted at Digital Ocean and TransIP|Read the blog|Advertise on this site